آنان که با والیبال ساحلی خاطره دارند پنج سال پیش را از یاد نبرده اند؛ آنجا که طلسم شکنی والیبال ساحلی ایران در آسیا با شکستن دیوارِ بلندِ چین، نام ایران را در والیبال ساحلی قاره کهن بر سر زبان ها انداخت و به سال ها بی مدالی در این رشته خاتمه داد تا از آن پس به والیبال ساحلی ایران به عنوان یک رقیب جدی توجه شود.
این همان اتفاق خوشایندی بود که با ساحلی بازان گلستانی تیم ملی «پرویز فرّخی» و «آق محمد سلاق» در تاریخ این ورزش به ثبت رسید و اردیبهشت امسال، درست پنج سال بعد، والیبال ساحلی ایران باری دیگر در آسیا درخشید تا جشنی بزرگ دیگر برای تکرار قهرمانی قاره به نام دو گلستانی دیگر «رحمان رئوفی» و «بهمن سالمی» برپا شود.
این هفته نیز تیم های ملّی الف و ب والیبال ساحلی ایران روانه برزیل شد تا برای کسب سهمیه المپیک سیزم با رقبای جهانی روبرو شود؛ رویدادی که تحت الشعاع همزمانی با حادثه دلخراش واژگونی اتوبوس تهران ـ گنبد و درگذشت دو ناظر گلستانی والیبال کشور و داوران ملّی «قربان توسن»و «آشورنافعی» کمتر رسانه ای شد. تیم های ملّی الف و ب والیبال ساحلی ایران در برزیل در حالی سهمیه المپیک نظامیان جهان را به دست آوردند که از ترکیبی کاملاً گلستانی برخوردار بودند، ضمن آنکه هدایت ملّی پوش نیز در این پیکارها بر عهده «عیسی سنگدوینی» مربی گلستانی و رییس هیأت والیبال این استان بود.
بهترین زوج های والیبال ساحلی ایران در سواحل ریو
مسابقات قهرمانی والیبال ساحلی نظامیان جهان (سیزم) به میزبانی برزیل در سواحل ریودوژانیرو برگزار شد و طی آن چهره ی تیم های صعودکننده به بازی های المپیک سیزم مشخص شدند. تیم های والیبال ساحلی نیروهای مسلح ایران در حالی توانست سهمیه المپیک سیزم را از آن خود کند که از حضور در جمع چهار تیم برتر رقابت های قهرمانی سیزم بازماند. تیم های ملّی والیبال ساحلی ایران که پس از چند ماه برگزاری اردو در مناطق مختلف ساحلی ایران با ترکیب کاملاً گلستانی برای برزیل تشکیل شد از بهترین زوج های ساحلی کشور «رحمان رئوفی» و «بهمن سالمی» (تیم ملی الف) و «آق محمد سلاق» و «عبدالحامد میرزاعلی» بهره می برد؛ ترکیبی نسبتاً مشابه با دو یارِ باتجربه و جوان. «رئوفی» و «سلاق» بازیکنان اسبق والیبال (سالنی) کشور و تیم های ملی جوانان و بزرگسالان ایران هر یک در کنار خود یک یارِ جوان اما خوش تکنیک دارند؛ «رئوفی» که در این سال ها با «بهمن سالمی» به عنوان بهترین زوج والیبال ساحلی ایران رقابت های معتبری چون مقدماتی المپیک ریو، تور جهانی و قهرمانی آسیا را در تجربه کرده و دومین قهرمانی والیبال ساحلی در قاره آسیا را به نام خود رقم زده اند این بار نیز قبراق تر از تیم ملّی ب نشان دادند. از آن سو، ترکیب «سلاق»ِ باتجربه و «میرزاعلی»ِ جوان، تیم ملی ب ایران را با بازیکنان اهل آق قلا (گلستان) روانه میدان کرد. اینان همان بازیکنان دو دهه گذشته والیبال (سالنی) ایران هستند که بعد از سال ها توپ زدن در سالن های والیبال، چند سالی است در والیبال ساحلی دوره ی تازه ای برای زندگیِ قهرمانی شان تعریف کرده اند.
ویترین افتخارات
رحمان رئوفی/ بازیکن ۳۹ ساله اهل گنبدکاووس. در هر تیم باشگاهی که توپ زده، لیگ برتری بودند؛ پرسپولیس تهران، لوله سازی اهواز، ارومیه، قند شیروان، بانک صادرات مشهد، بیم مازندران، بانک کشاورزی تهران، گل گهر سیرجان، نئوپان، هاوش و هوادارانشان، همه از بازی هایش خاطره دارند. علاوه بر فعالیت های باشگاهی، در سال های ۷۴ و ۷۵ با عضویت در تیم ملی والیبال جوانان ایران به مقام سومی باشگاههای آسیا نیز دست پیدا کرد. او با بیش از ۱۴ سال تجربه ی حضور در تیم ملی والیبال ساحلی ایران، با زوج هایش ابراهیم سن سبلی، رضا نائینی، عظیم جزیده و بهمن سالمی کار کرده و حساسیت زیادی در انتخاب یار خود در زمین بازی دارد. «رحمان» از آن دست بازیکنانی است که ادعا می کند به شدّت از والیبال ساحلی لذت می برد، حتی بیشتر از والیبال (سالنی). او با بیان اینکه «وقتی بازیکنی چون پرویز فرخی با ۴۷ سال سن برای تیم ملی بازی کرده است، پس من هم می توانم» دوست ندارد به خداحافظی از این رشته فکر کند. هوش و ذکاوت مثال زدنی این بازیکن در زمین بازی، از او یک ساحلی کار ششدانگ ساخته است.
آق محمد سلاق/ بازیکن ۳۷ ساله اهل آق قلا. والیبال را با مرحوم خوشگلدی صحنه و شعبان چارنایی و به صورت حرفه ای از سال ۷۲ آغاز کرد و با حضور در تیم های والیبال فجر آق قلا، صنام تهران، ابومسلم خراسان، پاس تهران، برق تهران، قند شیروان، پادیسان گنبد و مخابرات گرگان، بازی در لیگ های برتر و دسته اول باشگاه های کشور را در کارنامه دارد. «آق محمد» در حالی که اذعان می کند آمار دقیقی از قهرمانی هایش در کشور ندارد حدود ۲۰ عنوان اول تا سومی رقابت های قهرمانی در این میادین و بیش از ۱۲ سال سابقه عضویت در تیم ملی والیبال ساحلی را به نام خود ثبت کرده است. او که سابقه عضویت در تیم های ملی والیبال (سالنی) نوجوانان و جوانان را دارد به مقام های قهرمانی، نایب قهرمانی و سومی باشگاه های کشور به همراه تیم های صنام تهران، پاس تهران و ابومسلم خراسان دست یافته است. آسیب دیدگی شدیدی که چند سال قبل در ناحیه کتف او به وجود آمد به تغییرمسیر این بازیکن از والیبال (سالنی) به والیبال ساحلی شد. او همبازی بودن با پرویز فرّخی را به عنوان یکی از استثناهای والیبال ساحلی آسیا برای خود یکی از افتخارات بزرگ می داند. بازی در رقابت های المپیک مهمترین آرزوی «آق محمد» است.
بهمن سالمی/ بازیکن ۲۷ ساله اهل آق قلا. توپ زدن را از زمین های خاکی این شهر محروم استارت زد، باانرژی و در زمین بازی بسیار باهوش است. از روز نخست ی که گام در والیبال ساحلی گذاشت، کمتر از شش سال می گذرد. بازیکن جیحون اگزوز آق قلا در لیگ دسته اول والیبال (سالنی) باشگاه های ایران وقتی سه سال قبل در کنار «رحمان رئوفی» در تور آسیایی تایلند پس از شکست رقبای آسیا اقیانوسیه، به قهرمانی رسید جایگاه خود را به عنوان مهره ای مطمئن و درشت در تیم ملی بزرگسالان تثبیت کرد. «سالمی» امروز در کنار کسی در تیم ملی الف ایران توپ می زند که زمانی آرزوی تمرین با او را در زمین والیبال داشت. عبدالحامد میرزاعلی/ بازیکن ۲۵ ساله اهل آق قلا. بازیکن اسبق تیم والیبال (سالنی) جیحون اگزوز آق قلا در لیگ دسته اول باشگاه های کشور که با جذابیت های بیشتری که در والیبال ساحلی دید راهش را در ورزش قهرمانی به سمت این رشته تغییر داد.
سال هاست والیبال ساحلی بخش مهم و جدانشدنی زندگی این ملّی پوشان گلستانی شده است تا آنجا که حاضرند با تمام مشکلات و کمبودهایش کنار بیایند.
کارنامه ساحلی کاران در سیزم ریو
دومین دوره مسابقات والیبال ساحلی قهرمانی نظامیان جهان (سیزم) با شرکت ۲۰ تیم به میزبانی برزیل در سواحل «ریودوژانیرو» برگزار شد. بر اساس قرعه کشی، تیم ایران یک در گروه D با تیم های برزیل۴ ، سریلانکا یک، چین۲ و بورکینافاسو و تیم ایران دو نیز در گروه B با تیم های برزیل ۲ ، برزیل ۵ ، هلند۲ و لتونی۲ همگروه شدند. نمایندگانی از کشورهای برزیل، قطر و آلمان در نخستین دوره مسابقات والیبال ساحلی قهرمانی نظامیان جهان مقامهای اول تا سوم را به دست آورده بودند. دومین دوره والیبال ساحلی قهرمانی نظامیان جهان (سیزم) حکم انتخابی المپیک سیزم سال ۲۰۱۹ را داشت که ۱۲ تیم صعود کننده از دور مقدماتی این رقابت ها، سهمیه این المپیک را به دست آوردند. تیم های ایران در نخستین روز مسابقات پنج دیدار برگزار کردند که سه برد و دو شکست نتیجه این بازی ها بود. تیم الف ایران در نخستین مسابقه به مصاف سریلانکا یک رفت و دو بر صفر به پیروزی رسید. سالمی و رئوفی در دومین مسابقه به مصاف برزیل ۴ (گوتو و فلیپه) رفتند و دو بر صفر مغلوب این تیم شدند تا نخستین ناکامی خود در دور مقدماتی را برابر تیم میزبان تجربه کنند. این تیم در سومین دیدار خود به مصاف چین ۲ رفت و دو بر یک این تیم را شکست داد تا به دومین برد خود دست یابد. تیم ب ایران نیز که در نخستین مسابقه به مصاف برزیل ۵ رفت و دو بر صفر مغلوب این تیم شد. «سلاق» و «میرزاعلی» در دومین دیدار خود در دور مقدماتی این رقابت ها به مصاف هلند (ون در ویل و شولز) رفتند و دو بر صفر این تیم را شکست دادند تا یک برد یک شکست در پرونده خود ثبت کنند. در ادامه این بازی ها، تیم الف ایران، بورکینافاسو را دو بر صفر شکست داد و به عنوان تیم دوم گروه خود به مرحله دوم صعود کرد. تیم ب ایران مقابل برزیل ۲ مغلوب شدند و با شکست لتونی به عنوان تیم سوم گروه خود راهی مرحله دوم این رقابت ها شدند. با این نتایج، تیم های والیبال ساحلی الف و ب نیروهای مسلح ایران به مرحله دوم صعود کردند تا بدین ترتیب موفق به کسب سهمیه المپیک سیزم ۲۰۱۹ شوند. در مرحله نخست حذفی این مسابقات، تیم الف ایران به مصاف چین ب رفت و دو بر صفر این تیم را شکست داد و راهی مرحله دوم حذفی و جمع هشت تیم برتر شد. اما تیم ب ایران در مصاف با برزیل یک (قهرمان جهان) دو بر صفر با امتیازهای ۲۱ بر ۱۷ و ۲۱ بر ۱۴ مغلوب شد و از دور رقابت ها کنار رفت. در مرحله دوم حذفی مسابقات، تیم الف ایران با برزیل ب روبرو و دو بر صفر با امتیازهای ۲۱ بر ۱۲ و ۲۱ بر ۱۵ مغلوب شد و بدین ترتیب از راه یابی به جمع چهار تیم برتر این رقابت ها باز ماند.
منبع : نشریه گلشن مهر
مورخه : چهارشنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۶